Jednoduchý domácí chleba s chia semínky
(těsto zadělané v domácí pekárně)
Asi každý z nás někdy narazil v obchodě na chleba, který "nestál za nic", buď nebyl chuťově vůbec dobrý nebo se už druhý den nedal jíst, případně vydržel sotva dva dny a začal plesnivět. Protože se nám to občas také stalo a chtěli jsme si s manželem na chlebu opravdu pochutnat, zkusili jsme si jej udělat doma. A zjistili jsme, že nejenom dobře chutná, ale také že to není vůbec nic složitého.
- 350 ml vody
- 300 g pšeničné mouky hladké
- 300 g pšeničné mouky špaldové
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 polévková lžíce octa
- 2 kávové lžičky soli
- 2 kávové lžičky celého kmínu
- 2 kávové lžičky chia semínek
- balíček sušeného droždí
- případně voda, olej či mléko na potření
Postup:
Těsto necháme umíchat a vykynout v domácí pekárně. Postupujeme podle zásad pečení v domácí pekárně, to znamená, že nejdříve dáme do nádoby tekuté ingredience a sypké až na ně. Já dávám v pořadí: voda, olej, ocet a mouka. Sůl, kmín a chia semínka umístíme do rohů, droždí do důlku uprostřed. Zvolíme program "TĚSTO".
Hotové těsto z nádoby vyklepeme na pomoučněný vál a ještě ručně řádně prohněteme. Vytvarujeme bochník a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Posypeme moukou, zakryjeme slabší čistou utěrkou a na plechu necháme ještě asi 30 minut kynout.
Vykynuté těsto vložíme do troubu vyhřáté na 250°C, většinou dávám na spodek i plecháček s vodou, aby lépe vyskočilo. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180°C a ještě asi 30-40 minut dopékáme. Po snížení teploty zároveň chleba potíráme vodou, mlékem či olejem, aby měl krásnou lesklou kůrku (můžeme i posypat kmínem či chia semínky, případně obojím). Tento domácí chléb je chutný a dlouho vydrží.
Varianta sypaná lněnými semínky |
Tak tento chlebík vypadá lákavě, lepší než ty v obchodě, určitě ho doma také vyzkouším.
OdpovědětVymazat