středa 10. srpna 2016

    Perličky z rybářské kroniky I.


Zcela náhodou se mne dostala do rukou rybářská kronika jedné nejmenované obce. Mohlo by se zdá, že obsahuje jen suché a nezáživné čtení, ale při prolistování jsem zjistila, že je tomu přesně naopak. A i když toto téma se zaměřením stránek na tvoření všeho druhu zase tak úplně nesouvisí, neodolala jsem a rozhodla jsem se podělit s ostatními, jaké záznamy byly v kronice vytvořeny...


"Je zakázáno upotřebiti k lovu vápna nebo kořalky coby mámidla" 
(z předpisů o rybářství z 19. století)


 "Pan místopředseda navrhuje, aby ten, kdo chytí tu velkou štiku, co je v našem revíru, musí vystrojit společný oběd z ní a ti členové, kteří se zúčastní obědu, musí se složit na ¼ hl.piva. Návrh byl všemi hlasy schválen." 
(zápis z roku 1936)


      "V sobotu 16.11. mělo se celý den pracovat na jezeře, ale mnoho členů zklamalo a práci ignorovalo."  
(zápis z roku 1946)


 "F. N. osel část plochy u jezera. Co si osel, to si sklidí. Odhlasováno přítomnými."
(zápis z roku 1949)


"Závěr diskuze byl velmi živý, skoro dravý."
(zápis z roku 1957)


"Jednatel B. žádá o prošetření a potrestání těch členů, kteří stanovenou funkci při rybářském výletě měli vykonat a jí se vyhnuli bez patřičného omluvení. Záležitost se probere na výroční schůzi. /byli na mol/.
(zápis z roku 1957)


"Předseda F. J. byl pozván na ustavující schůzi oblastní pobočky, ale nebyla na pozvánce uvedena hodina konání. Z důvodů toho na schůzi nejel." 
(zápis z roku 1957)


"O výborové schůzi konané dne 8. srpna 1959 v hospodě u S. za účasti dvou členů výboru. Pro malou účast členů byla pouze diskuze a trochu občerstvení."


"Skončená schůze probíhala velmi vzorně a přáním našim je, aby takových schůzí bylo víc, neb každý si něco v mysli odnesl."
(zápis z roku 1961)


"Byly přislíbeny ryby, avšak nedodány, a ty které byly dodány, tak až v pokročilém období, téměř leklé."
(zápis z roku 1961)

·         

Žádné komentáře:

Okomentovat