středa 28. září 2016

Výborný domácí kečup


Protože už brzy nastanou ranní mrazíky, je třeba postupně sklidit zbytek úrody ze zahrady. Utržená rajčata nám nikdy dlouho nevydrží pěkná, protože jsem se rozhodla je rovnou nějak zpracovat. Tentokrát jsem z nich vytvořila domácí rajčatový kečup


Jeho výroba je poměrně jednoduchá a ani 
na něm není moc co zkazit:-)


Suroviny:



  • 4 000 g vyzrálých rajčat
  • 500 g cibule
  • 500 g jablek
  • 300 g cukru krupice
  • 250 ml octa
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 2 polévkové lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce chilli (pokud chceme pikantnější, tak klidně více)
  • 10 ks hřebíčků
  • 10 ks nového koření
  • 10 ks celého pepře
  • 1 kávová lžička skořice (nemusí být)




Rajčata omyjeme a pokrájíme na kousky. Vybíráme vyzrálá rajčata, ale dáme pozor, aby žádné nebylo nahnilé. Cibuli oloupeme a pokrájíme na větší kostky, omytá jablka rovněž (ta se loupat nemusí).



Nakrájená rajčata, cibuli a jablka vložíme do hrnce a zalijeme octem. Osolíme, přidáme koření a dáme vařit. Na mírném ohni necháme povařit přibližně 1,5 hodiny, občas promícháme.


Přímo v hrnci pečlivě rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme cukr a ještě asi 10 minut povaříme do zhoustnutí. Tentokrát mícháme častěji, po přidání cukru je větší tendence, že se bude směs připalovat.

Hotovou směs propasírujeme přes síto a dáváme do vymytých sklenic. Z tohoto množství máme asi 10-12 sklenic o objemu 300 ml. Není to nezbytné, ale já raději ještě zavařuji asi 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia. 





1 komentář: