neděle 31. července 2016

Malované oblázky


Občas se na trzích nebo v obchodech s dekoracemi setkávám s roztomilými malovanými kameny. Rozhodla jsem se vyzkoušet si tuto zajímavou techniku doma. Není to nic složitého, zvládne to skutečně každý.

Nejprve si připravíme nejrůznější oblázky (ty snadno nasbíráme například u řeky, na poli apod.). Umyjeme je (můžeme použít i octovou vodu, aby barva dobře chytala) a necháme řádně oschnout.


Připravíme si barvy. Já používám univerzální barvy na keramiku, sklo apod., které je možné mezi sebou navzájem míchat a dosáhnout tak dalších barevných odstínů.


Nakonec si nachystáme štětce. Lépe se pracuje s tenkými, protože malba na oblázky je většinou poměrně jemná. Větší štětce se hodí spíše v případě plošného nátěru.


Pak už jen pomocí barviček a štětců malujeme podle předlohy nebo fantazie, na internetu existuje spousta různých inspirací. Složitější motiv si můžeme předkreslit obyčejnou tužkouPokud chceme, aby byl výsledek trvalejší, určitě by bylo lepší malbu na závěr nalakovat průhledným lakem (zatím jsem ale nezkoušela).

A tady je výsledek. Zatím nic extra náročného, jen velmi jednoduché motivy. 


Žádné komentáře:

Okomentovat