neděle 7. srpna 2016

Jednoduchý domácí chleba s chia semínky 

(těsto zadělané v domácí pekárně)


Asi každý z nás někdy narazil v obchodě na chleba, který "nestál za nic", buď nebyl chuťově vůbec dobrý nebo se už druhý den nedal jíst, případně vydržel sotva dva dny a začal plesnivět. Protože se nám to občas také stalo a chtěli jsme si s manželem na chlebu opravdu pochutnat, zkusili jsme si jej udělat doma. A zjistili jsme, že nejenom dobře chutná, ale také že to není vůbec nic složitého.

Suroviny:


  • 350 ml vody
  • 300 g pšeničné mouky hladké
  • 300 g pšeničné mouky špaldové
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce octa
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 kávové lžičky celého kmínu
  • 2 kávové lžičky chia semínek
  • balíček sušeného droždí
  • případně voda, olej či mléko na potření

Postup:

Těsto necháme umíchat a vykynout v domácí pekárně. Postupujeme podle zásad pečení v domácí pekárně, to znamená, že nejdříve dáme do nádoby tekuté ingredience a sypké až na ně. Já dávám v pořadí: voda, olej, ocet a mouka. Sůl, kmín a chia semínka umístíme do rohů, droždí do důlku uprostřed. Zvolíme program "TĚSTO".

Hotové těsto z nádoby vyklepeme na pomoučněný vál a ještě ručně řádně prohněteme. Vytvarujeme bochník a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Posypeme moukou, zakryjeme slabší čistou utěrkou a na plechu necháme ještě asi 30 minut kynout.  


Vykynuté těsto vložíme do troubu vyhřáté na 250°C, většinou dávám na spodek i plecháček s vodou, aby lépe vyskočilo. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180°C a ještě asi 30-40 minut dopékáme. Po snížení teploty zároveň chleba potíráme vodou, mlékem či olejem, aby měl krásnou lesklou kůrku (můžeme i posypat kmínem či chia semínky, případně obojím). Tento domácí chléb je chutný a dlouho vydrží.



Varianta sypaná lněnými semínky

1 komentář:

  1. Tak tento chlebík vypadá lákavě, lepší než ty v obchodě, určitě ho doma také vyzkouším.

    OdpovědětVymazat