sobota 30. července 2016

Dýňová polévka s česnekem


S dýňovou polévkou jsem se poprvé setkala teprve před pár lety, ale oslovila mě natolik, že se stala pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Pro její přípravu používám dýni Hokaido, která má lahodnou jemnou chuť. Před vařením je třeba pouze odstranit středovou část se semínka, loupat se nemusí, protože slupka při vaření krásně změkne.


Dýňová polévka s česnekem
Suroviny

  •  dýně Hokaido 1 ks
  •  větší cibule 1 ks
  •  olej
  •  mrkev 1 ks
  •  česnek 7-8 stroužků
  •  Masox nebo zeleninový vývar
  •  sladká smetana 2-3 polévkové lžíce
  •  mletý pepř
  •  sůl

Postup


Neloupanou dýni rozkrojíme na poloviny a odstraníme dužinu včetně semínek. Nakrájíme na kostky, mrkev postrouháme a obojí dáme do hrnce. Zalijeme vývarem tak, aby byly všechny kousky ponořené, a dáme vařit do změknutí dýně (přibližně 20 minut). Po vychladnutí najemno rozmixujeme (používám klasický ponorný mixér). Přidáme na oleji osmahnutou cibulku, prolisovaný česnek, smetanu a dle chuti pepř a sůl.

Před podáváním můžeme ozdobit například snítkou máty či nakrájenou petrželkou, posypat kostičkami z osmaženého pečiva nebo zakápnout panenským olivovým olejem.




Jak naložit s dýňovými semínky

Určitě jste si v obchodech, a to nejen se zdravou výživou, všimli dýňových semínek. Také semínka, z dýně Hokaido, která nám zůstala po přípravě polévky, je škoda vyhazovat a můžeme dále zpracovat. 
Nejdříve z nich mnutím a propráním ve vodě odstraníme zbytky vlákniny. Poté je pomocí čisté utěrky osušíme, vysypeme na tác a do druhého dne necháme proschnout
Před další úpravou vyřadíme ta semínka, která jsou prázdná (většinou to poznáme na první pohled, případně si pomůžeme omakem). Dýňová semínka, která jsou plná, nasucho opražíme na pánvi nebo na plechu dozlatova. 
Pak už jen nožíkem vylupujeme jádra (to je z celého procesu asi ta nejzdlouhavější činnost), která jsou velice chutná a zdravá. 

Použít je můžeme jen na mlsání nebo například na ozdobu moučníků či cukroví.



1 komentář: