Dýňová polévka s česnekem
S dýňovou polévkou jsem se poprvé setkala teprve před
pár lety, ale oslovila mě natolik, že se stala pravidelnou součástí našeho
jídelníčku. Pro její přípravu používám dýni Hokaido, která má lahodnou jemnou
chuť. Před vařením je třeba pouze odstranit středovou část se semínka, loupat
se nemusí, protože slupka při vaření krásně změkne.
- dýně Hokaido 1 ks
- větší cibule 1 ks
- olej
- mrkev 1 ks
- česnek 7-8 stroužků
- Masox nebo zeleninový vývar
- sladká smetana 2-3 polévkové lžíce
- mletý pepř
- sůl
Postup
Neloupanou dýni rozkrojíme na poloviny a odstraníme
dužinu včetně semínek. Nakrájíme na kostky, mrkev postrouháme a obojí dáme do
hrnce. Zalijeme vývarem tak, aby byly všechny kousky ponořené, a dáme vařit do
změknutí dýně (přibližně 20 minut). Po vychladnutí najemno rozmixujeme
(používám klasický ponorný mixér). Přidáme na oleji osmahnutou cibulku,
prolisovaný česnek, smetanu a dle chuti pepř a sůl.
Před podáváním můžeme ozdobit například snítkou máty či
nakrájenou petrželkou, posypat kostičkami z osmaženého pečiva nebo
zakápnout panenským olivovým olejem.
Jak naložit s dýňovými semínky
Nejdříve z nich mnutím a propráním ve vodě odstraníme zbytky vlákniny.
Poté je pomocí čisté utěrky osušíme, vysypeme na tác a do druhého dne necháme
proschnout.
Před další úpravou vyřadíme ta semínka, která jsou prázdná (většinou to poznáme na první pohled, případně si pomůžeme omakem). Dýňová semínka, která jsou plná, nasucho opražíme na pánvi nebo na plechu dozlatova.
Pak už jen nožíkem vylupujeme jádra (to je z celého procesu asi ta nejzdlouhavější činnost), která jsou velice chutná a zdravá.
Před další úpravou vyřadíme ta semínka, která jsou prázdná (většinou to poznáme na první pohled, případně si pomůžeme omakem). Dýňová semínka, která jsou plná, nasucho opražíme na pánvi nebo na plechu dozlatova.
Pak už jen nožíkem vylupujeme jádra (to je z celého procesu asi ta nejzdlouhavější činnost), která jsou velice chutná a zdravá.
Použít je můžeme jen na mlsání nebo například na ozdobu moučníků či cukroví.
Tuto polévku miluji a celkově dýni na všechny způsoby :-)
OdpovědětVymazat