pátek 26. srpna 2016

Univerzální cuketová směs



























Srpen je úžasným měsícem, kdy na zahrádkách dozrává zelenina a ovoce. Pokud je dobrý 
rok, většinou celou úrodu ihned nespotřebujeme, a tak hledáme způsoby, jak si uchovat sklizeň i na zimu. Kromě uskladnění v chladném sklepě a uchovávání v mražáku, je skvělým způsobem, jak zpracovat zeleninu a ovoce, zavařování

Jak zpracovat cukety? Možností je spousta a i na internetu je možno najít hodně tipů a receptů. U nás doma je oblíbená univerzální cuketová směs, která se dá použít například na toasty či topinky, těstoviny, pod maso, ale chutná i samotná.


Suroviny:
  • 1,5 kg cukety (to je přibližně jedna velká či dvě malé cukety)
  • 3 velké cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 300 g kvalitního rajského protlaku
  • 200 g čerstvých rajčat
  • 100 g černých oliv
  • cca 100 ml olivového oleje
  • 3 kávové lžičky soli
  • 1-2 kávové lžičky pepře
  • 3 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 2 polévkové lžíce vinného octa
  • 5 polévkových lžic worchesteru
  • cca 1 lžička sušeného chilli či 2 nakrájené sušené papričky (podle chuti)


Postup:

Cuketu zbavíme slupky a nastrouháme na hrubém struhadle (pokud máme cuketa větší, nezapomene odstranit semínka).


Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky.


Česnek oloupeme a rovněž nastrouháme nebo rozetřeme.


V hluboké pánvi necháme rozpálit olej, přidáme cibulku a smažíme, dokud nezačne sklovatět. Přidáme cuketu i česnek a pár minut restujeme do změknutí.

Mezitím si nakrájíme rajčata, černé olivy a nachystáme ostatní ingredience.


Na pekáč vymazaný zbylým olejem dáme všechny suroviny včetně koření a řádně promícháme. Směs máme připravenou.  


Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme přibližně 45 minut. V průběhu pečení nezapomeneme občas promíchat. Ihned po vytažení z trouby plníme do pečlivě umytých skleniček se šroubovacím víčkem (např. od jogurtů ve skle apod.). Po naplnění otočíme skleničky na pár minut dnem vzhůru, aby se víčko pěkně zatáhlo. A máme hotovo.

Tady už je výsledek:-)


Máte nějaký jiný osvědčený recept na úpravu cuket? Pochlubte se v komentářích:-)






2 komentáře:

  1. Já dělám zeleninovo - cuketové karbanátky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. mňáám cuketu milujem a toto vyzerá fantasticky :)

    Pozývam ťa na moju GIVEAWAY, ktorá prebieha na mojom blogu, bola by som veľmi rada kedy sa zapojíš ♥

    OdpovědětVymazat